Asiaa mielenterveydestä

Ajattelin, että pitkästä aikaa voisi kirjoitella kun se on taas vähän jäänyt. Tuntuu että ei oikein ole mitään mistä kertoisin ja kun eipä huvita väkisin väännettyä tekstiä julkaista. No, mitäkö kuuluu? Suoraan sanottuna ei mitään ihmeellistä. Opinnot lähihoitajana etenee, nyt tietysti vaan negatiivinen puoli on etäopiskelu mutta onhan se näissä olosuhteissa parempi näin. Myös keikkatöitä on tullut tehtyä. Muuten aika meneekin oikeastaan vain kotona miehen kanssa. Toisaalta tähän kotona olemiseen on alkanut tottua, joten ei tässä mitään. Yksi asia on mistä olen iloinen tällä hetkellä, oman pääkopan kuntoon saanti. Prosessi on hyvin lähtenyt käyntiin ja koen jo nyt paljon helpotusta. Aloin alkuvuodesta käymään aikuispsykiatrian poliklinikalla, johon hakeuduin koska mm. menneisyyden asiat vaivaavat ja vaikuttaa nykyhetkeen. Myös aloitimme tekemään erilaisia tutkimuksia kuten persoonallisuushäiriöt, kaksisuuntainen mielialahäiriö ym. Masennus nyt on vanha juttu minun kohdallani, sitä on sairastettu jaksoittain 12-vuotiaasta asti. Tälläkin hetkellä minulla on siihen lääkitys. Myös ahdistus on ollut jo vuosia paino harteilla, johon minulla myös tarvittaessa otettava lääkitys. Sain myös diagnoosin estynyt persoonallisuus. Jos aihe on vieras, tässä lainaus mielenterveystalo.fi sivulta:

’’Estyneestä persoonallisuudesta kärsivä on ja ihmissuhteissaan voimakkaan estoinen. Hän kärsii jatkuvista riittämättömyyden, jännityksen ja epävarmuuden tunteista ja on herkkä arvostelulle ja hylkäämiselle. Sosiaaliset tilanteet ovat vaikeita, koska estynyt ajattelee muiden olevan häntä kohtaan kriittisiä tai väheksyviä. Estyneestä persoonallisuudesta kärsivän läheinen tuttavapiiri on usein suppea, hän kaipaa korostuneesti kiintymystä ja hyväksyntää. Hän on vastahakoinen osallistumaan uusiin toimintoihin, joissa voisi joutua noloihin tilanteisiin. Hän ei halua olla tekemisissä uusien ihmisten kanssa, joiden myötämielisyydestä hän ei ole varma.

Estyneen persoonallisuushäiriön taustalla saattaa olla lapsuusiän itsetuntovaurioita sekä synnynnäisiä luonteenpiirteitä. Yleensä estynyt persoonallisuushäiriö johtaa jonkinlaisiin sopeutumisen tai pärjäämisen vaikeuksiin, mutta sopivassa ympäristössä oireita esiintyy vähemmän tai ei ollenkaan.’’

Myös olen aloittanut terapian etsinnän, mikä tuntuu nyt jo todella mahtavalta. Vihdoin ja viimein tosissaan on sellainen tilanne, että on valmis sitoutumaan hoitamaan itsensä kuntoon. Olen sitä jo useamman vuoden ollut, mutta nyt vasta asiat alkavat tapahtumaan. Hidastahan tällainen tuppaa välillä olemaan mutta onneksi kärsivällisyys aina palkitaan.

Haluan myös painottaa, että koen tällä hetkellä voivani hyvin. Tietysti minulle tulee sellaisia kausia, että ei jaksa tehdä mitään, mieli on todella maassa, kaikki asiat stressaavat ja ahdistavat, yksinkertaisesti tuntuu, että kaikki hajoaa päälle. Mutta onneksi ne ovat vain vaiheita ja menevät kuitenkin ohi. Uskon myös siihen, että selviän tästä kaikesta ja vielä joskus saan elää tasapainoista elämää pääni kanssa. Se voi viedä vuosiakin mutta vieköön.

Syy miksi kirjoitan tästä aiheesta on se, että toivoisin näiden asioiden olevan vielä enemmän sellaisia juttuja mistä ihmiset puhuvat avoimesti ja häpeilemättä. Sitä että on kokenut elämässään asioita tai että voi huonosti ei todellakaan ole väärin. Omista asioista saa puhua ja pitää puhua. Itseäni helpottaa ainakin puhuminen. Se että puhuu, sitä kautta oma tilanne on paljon helpompi hyväksyä ja sitä kautta ottaa niin sanotusti tilanteet haltuun. Ja myös toivon, että ihmiset hakisivat rohkeammin apua ongelmiinsa. Monesti ihmiset vähättelevät ongelmiaan ja myös muiden. Se on ehdottoman väärin koska jokainen ihminen kokee kaiken täysin eri tavalla. On todella töykeää vähätellä tai verrata toisen ihmisen ongelmia. Koskaan et voi tietää sitä koko totuutta, mitä se toinen ihminen pään sisällään käy läpi.

Jos luit tänne asti, kiitos siitä. Minulle saa laittaa viestiä, jos on jotain kysyttävää, ideoita mitä kirjoittaa seuraavaksi, risuja, ruusuja, mitä sitten ikinä haluatkaan minulle sanoa. Toivotan juuri sinulle oikein hyvää ja parempaa uutta vuotta 2021.

- Milla Peltomäki


SOMET:
Instagram: mmillasofia
Snapchat: mmilts
Facebook: Milla Peltomäki

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tilannekatsaus

Kiusaaminen